Programa d’activitats Centenari del quadre «La Masia» de Joan Miró

Abr 7, 2022 | Notícias

Començat a Mont-roig l’any 1921 i acabat a París el 1922, el quadre La Masia de Joan Miró té una importància històrica monumental. Representa dos moments claus en la vida de l’artista. En primer lloc, el tancament de la seva etapa figurativa i el naixement del seu llenguatge únic i universal. En segon lloc, representa el moment en que el vincle entre Miró i el Mas Miró quedarà gravat en la història per sempre. 

Aquest programa d’activitats té com a objectiu remarcar la importància del context social, paisatgístic i sensorial del Mas Miró i de Mont-roig. A través d’una trentena d’activitats pedagògiques, participatives, multidisciplinàries i virtuals s’explorarà l’univers mironià i tot allò que l’envolta. 

Amb aquesta programació tant especial, la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp aposten per un conjunt d’activitats que volen subratllar la innovació, la creativitat i la importància del territori com a font d’inspiració.  El centenari és una oportunitat per mirar enrere a través dels ulls de l’artista i reflexionar sobre el nostre present i futur.

ACTIVITATS AL MAS MIRÓ

“Miró Oníric”. Escape room surrealista.

Estrena del primer hall escape entorn de l’obra i vida de l’artista Joan Miró. Una activitat lúdica i educativa a l’aire lliure dirigida a tots els públics per divertir-se en grup i endinsar-se en l’univers mironià. A través d’enigmes i jocs de lògica  podrem conèixer millor l’obra de l’artista i la seva vida en un context excepcional com és el Mas Miró.

Dia i hora: activitat disponible tot l’any a partir del 9 abril en horari d’obertura del Mas Miró 

“Destil·lant l’essència de La Masia”. Experiència olfactiva 

De la mà de Viti Vinci, combinant tècniques tradicionals i artesanals amb els últims avanços en recerca científica respectuosa amb la naturalesa, pujarem un esglaó més en l’experiència que suposa visitar Mas Miró, origen i inspiració de tota l’obra de Miró. Destil·larem les emocions de La Masia a través d’una experiència olfactiva amb una aroma nascuda de la terra viva de Mont-roig.

Diia i hora: Taller experiència olfactiva a Mas Miró dia 27 de  maig de 10 a 14h. més informació www.masmiro.com

“La Masia pren vida”. Recreació històrica 

Durant tot un dia podrem reviure el Mas Miró de 1922 tal com el va sentir Joan Miró. Una recreació històrica única per totes les edats on podrem experimentar en primera persona el que era viure en aquella època. Creant una atmosfera històrica per entendre què va viure Miró en el moment de pintar el quadre La Masia, podrem conèixer diferents personatges que ens acompanyaran en aquest viatge al passat. Veurem com el Mas Miró era un lloc viu amb una comunitat dinàmica i treballadora que formava un paisatge vibrant de sensacions, perspectives i veus. La Masia pren vida ens permet entendre tot allò que envoltava l’artista en aquella època. Recreant la màgia i el context humà del passat podrem sentir la complexitat d’un procés creatiu ric i excepcional com el de Joan Miró. 

Dia i Hora: dissabte 25 de juny 10h-14h i 17:30h-20h

Una activitat a càrrec de Mandrilia Associació amb la col·laboració de la Masia de Castelló

Siliqua: “Story walker” escrit i interpretat per l’actor Pol López

Estrena d’un nou espectacle sonor que ens submergeix en una trama contextualitzada en el Mas Miró. Partint de l’absurd com a eix vertebrador ens apropem a l’univers rural i natural de Mont-roig a través d’un diàleg sonor dramatitzat. Un viatge auditiu on l’espectador viurà d’una manera diferent aquest paisatge tan singular i significatiu per l’artista Joan Miró. Els arbres, la llum, la terra i els insectes seran els protagonistes d’aquesta introspecció a l’ecosistema del mas. Un relat de caràcter poètic que explora l’absurditat de l’existència humana seguint el mandat de Miró «d’escoltar el crit de la terra». Una peça escrita i actuada per l’actor Pol López, Premi Butaca i Premi de Teatre Ciutat de Barcelona entre d’altres.

Dia i hora: Estrena 9 de Juliol 18h. Activitat disponible tot l’any a partir del 10 de juliol en horari d’obertura del Mas Miró

 “La Masia ressonant (a través de 7 Constel·lacions)”. Concert/taller amb  Hèctor Parra

Concert-taller del compositor Hèctor Parra que presenta, en preestrena mundial, set de les 23 Constel·lacions que conformen un cicle poètic musical inspirat en la cèlebre sèrie mironiana. 

El compositor ha escollit la sèrie de les Constel·lacions com a base d’aquest melodrama musical per la seva complexitat i singularitat dins del conjunt de les obres de Miró. Donaran vida a aquesta composició les pianistes i dedicatàries de la partitura Lluïsa Espigolé i Imma Santacreu amb el poeta Arnau Pons, autor dels textos.

Dia i hora: dissabte 30 de juliol 21 h

Diàlegs al Mas Miró. Cicle de conferències

Cicle de reflexions al voltant del quadre La Masia i el Mas Miró. Comptarem amb diverses activitats amb convidats de diferents disciplines i entorns per aproximar-nos de maneres molt diferents al Mas Miró i a la importància que va tenir per l’artista.  

· “In Situ. Dins el procés creatiu de Joan Miró”. – Taller performance amb l’artista Marta Ricart:

In situ és una invitació a experimentar gràcies a la investigació performativa entorn el procés de creació de Joan Miró. In Situ se centra en el valor del Lloc i en la complexe, profunda i fascinant relació que Joan Miró mantenia amb alguns espais en el seu procés creatiu. El treball que presenta Marta Ricart és fruit d’una recerca que va iniciar l’any 2016 quan el seu projecte En el transcurs de Fer. Un diàleg amb els processos de creació de Joan Miró va obtenir el Premi Pilar Juncosa de projectes educatius de la Fundació Pilar i Joan Miró.

Dia i hora: dissabte 24 de setembre a les 18 h.

· “Miró, Mont-roig, el vi. Resseguint el crit de la terra.” Diàleg i tast de vins a càrrec Ruth Troyano Puig i Elena Juncosa Vecchierini.

El diàleg girarà al voltant de notes, paraules, quadres i fragments d’història per entendre com Miró va amarar-se de la vinya i el vi que van alimentar el dinamisme econòmic i social de Mont-roig del Camp durant els segles XIX i XX, fins al punt que s’incrusten en el seu paisatge emocional: “Sóc més feliç anant amb suèter i bevent en porró entre els pagesos de Mont-roig que no pas a París entre duquesses en grans palaus i amb esmòquing”. Una oportunitat per conèixer com Joan Miró habitava plenament el Mas, amb el plaer de fer-ho amb una copa de vi de Cornudella (d’on era originari l’avi de l’artista) a la mà amb la periodista Ruth Troyano Puig i la directora de la Fundació Mas Miró Elena Juncosa Vecchierini.

Dia i hora: dissabte 1 d’octubre a les 18 h.

· La Masia: els camins creuats de Miró i Hemingway”. Diàleg a càrrec d’Àlex Fernández de Castro.

A partir del quadre de Joan Miró, Àlex Fernández de Castro (Barcelona, 1966), autor del llibre La Masía, un Miró para Mrs. Hemingway, relata els vincles entre l’artista i l’escriptor Ernest Hemingway. El volum, editat per Publicacions de la Universitat de València, és el resultat de cinc anys de recerca i documentació que han portat l’autor des de Mont-roig del Camp fins a Boston, passant per Barcelona i Palma.

Dia i hora: dissabte 8 d’octubre a les 18:00h.

· “La infantesa retrobada: mirar ‘La Masia’ avui”. Xerrada a càrrec de l’arquitecte Miquel del Pozo. 

Quan ens situem davant La Masia de Joan Miró ens trobem davant la peça clau de la seva trajectòria inicial: l’obra frontissa amb què conclou la seva primera etapa, dita detallista, i la pintura que obre el camí cap al salt al buit posterior. Ho contemplarem acompanyats per  Miquel del Pozo, arquitecte format a Girona, Barcelona i Roma,que  compagina l’exercici professional de l’arquitectura, amb l’assaig i la reflexió teòrica entorn a l’art i l’arquitectura. El seu projecte de difusió cultural #MA140, (M)irar al (A)rte en Twitter(140), ha traspassat l’espai virtual i es materialitza actualment en conferències i sessions en diferents àmbits educatius i culturals. 

Dia i hora: dissabte 15 d’octubre a les 18 h

“Mira, mira…Miró!”. Activitat Familiar amb Miquel del Pozo:  

La Masia de Joan Miró esdevé un gran conte il·lustrat pels més petits. Taller per al més petits de la mà de Miquel del Pozo. 

Dia i hora: diumenge 5 juny a les 11 h

Activitat recomanada per a nens i nenes entre 3 i 5 anys. 

 “From Farm to Museum (Del Mas al Museu)”. Conversa entre Harry Cooper de la  National Gallery of Art de Washington i Joan Punyet Miró.

Connexió virtual entre la National Gallery of Art (actual propietària del quadre La Masia) i Mas Miró. Joan Punyet Miró i Harry Cooper (Senior Curator and Head of Modern and Contemporary Art) conversaran sobre la importància del context de la masia i Mont-roig per a Miró, unint en una sola pantalla el quadre La Masia i el Mas Miró, la façana del qual és el model de la cèlebre pintura. La conversa es retransmetrà per streaming als canals de la National Gallery i de Mas Miró, i després estarà disponible en els webs d’ambdues institucions.  

Dia i hora: dijous 27 d’octubre a les 16 h

Lloc: virtual

Presentació del llibre “Mas Miró, rastros del habitar. Relatos dispersos de la Masía de Joan Miró”

El llibre Mas Miró, rastros del habitar recull la investigació feta per la historiadora i directora de Mas Miró, Elena Juncosa Vecchierini des de 2011 fins l’actualitat. El punt de partida és el Premi Pilar Juncosa d’investigació que li va atorgar la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca l’any 2011, que va ser decisiu per al projecte de posada en valor i obertura al públic de La Masia. L’autora fa un recorregut per la història de la casa relatada pels seus habitants, des de la seva compra pels pares de Miró al Marquès de Mont-roig el 1911 fins a l’actualitat, amb la seva conversió en casa-museu.

Lloc: Mas Miró

Data i hora: desembre 2022

“Descobrim La Masia de Joan Miró”. Recurs digital per a escoles

Amb motiu del Centenari, a banda de les activitats que ofereix a Mas Miró o al centre educatiu, s’ha preparat un recurs on-line que permeti a les escoles treballar el quadre La Masia i preparar la visita. 

Aquest recurs inclou diferents activitats de descoberta, anàlisi, creació, de context, d’investigació… en dos nivells de dificultat. Un primer nivell està destinat principalment a l’educació infantil i primària i un segon nivell principalment per a ESO i batxillerat.

ACTVITATS A MONT-ROIG

“Més enllà de La Masia. Miró, el pont entre Mont-roig, París, Nova York i Tòquio”. Conversa-debat amb Josep Massot i Elena Juncosa. 

Quan el 1940 Joan Miró va haver de fugir de les bombes alemanyes a Varengeville, se’n va dur sota el braç les Constel·lacions. Quan el 1947 va emprendre el seu primer viatge a Nova York, se’n va dur un àlbum de fotos de la masia de Mont-roig. Ho considerava vital perquè els nord-americans entenguessin el seu art. Les arrels de Miró estan al Camp de Tarragona.  Josep Massot, autor Joan Miró, el nen que parlava amb  els arbres i Joan Miró sota el franquisme, conversarà amb Elena Juncosa Vecchierini, investigadora i directora de la Fundació Mas Miro sobre l’itinerari vital de l’artista  a partir de la importància que va donar sempre Miró a Mont-roig. 

Lloc: Casa de Cultura de Mont-roig

Dia i hora: dimecres 20 d’abril a les 18 h

 “Cercant la inspiració de Miró”. Visita teatralitzada i guiada

L’essència de l’obra de Joan Miró es troba al poble de Mont-roig i als voltants: els camps, els conreus, els arbres, les muntanyes, la platja, el cant dels ocells, el soroll del vent, el rodolar d’una roda de carro, el crit humà o el lladrar d’un gos són alguns dels elements que van inspirar a l’artista. Charlie Landscape, que admira molt l’obra de Miró, ha vingut a documentar tots aquests elements abans que desapareguin. Una proposta ben atractiva per acompanyar-lo en la seva descoberta.

Lloc: Casc antic de Mont-roig. Inici visita: Parc de l’Era de Mont-roig

Dia i hora: diumenges, 1 de maig, 2 d’octubre i 20 de novembre (12 h): Els dijous del mesos de juliol i agost a les 19 h.

 “La Masia de Joan Miró”. Taller conta-contes a càrrec de Loli Beltran.

Per a descobrir la història del quadre i els seus secrets als més petits, aquesta és una proposta ideal per escoltar una conta-contes que coneix bona part dels seus secrets.

Lloc: Biblioteca Joan Miró de Mont-roig

Dia: 4 de maig, a les 18 h.

“El Calaix de l’Artista”. Espectacle amb la Cia. Genovesa Narratives Teatrals

El calaix de l’artista és una mirada interior a la poètica de Joan Miró. La història gira entorn d’una calaixera plena dels seus records i petites coses on es destil·la la seva obra com el reflex del transcurs vital d’un home. Aquest espectacle proposa una relació propera amb l’espectador on la curiositat i la interacció vertebren la narració. La proposta finalitza amb un homenatge a un tapís molt especial.

Lloc: Centre Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia i hora: dissabte, 7 de maig entre les 11 h i les 19 h de la tarda

Taller de pintura a l’aire lliure a càrrec de Lluís Font Grau

Taller de pintura teòric i pràctic de dues sessions. Divendres, al taller L’Adrogueria de Mont-roig, tindrà lloc un primer contacte amb el dibuix i la pintura. L’endemà dissabte, l’activitat continuarà a Mas Miró per pintar a l’aire lliure acompanyats per l’artista local Lluís Font Grau.

Lloc: Taller Lluís Font Grau L’Adrogueria i Mas Miró

Dia i hora: divendres, 20 de maig tarda de les 17 h a les 19 h i dissabte, 21 de maig de les 10 h a les 13 h

“L’ànima de la forma. Mont-roig o l’essència de Miró”. Exposició

Una exposició inèdita a l’església Vella de Mont-roig sobre la relació entre Miró i Mont-roig. Hi trobarem exposats models originals en guix de les escultures de Miró, imatges de la vida i obra de l’artista i també objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració. Un apropament a les reflexions, valors i vida personal de l’artista que ens permetrà conèixer millor el significat de la seva obra i els seus mètodes de treball. Aquesta exposició s’enfoca en la relació íntima que tenia Miró amb el Mas Miró i el territori de Mont-roig, donant èmfasi sobretot a la importància de l’entorn del mas en la seva maduració com a escultor. 

Lloc: Centre Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia i hora: 2 de Juny fins al 14 d’agost (Inauguració 2 de Juny a les 19h). De dilluns a dissabte 9.00-13.30h i 17.00-19.30 h, diumenge 9.30-13.30h.

“Garbuix Duet”. Concert amb un passeig musical pels anys deu i vint del segle XX

El grup reusenc Garbuix Duet oferirà concert amb un repertori intimista a la llum de la lluna de la millor música catalana d’aquell moment històric. Una primera part amb obres de Frederic Mompou, Manuel de Blancafort, Enric Morera, Enric Granados, Eduard Toldrà… i una segona part amb tonades franceses per a violí i acordió, tangos argentins, boleros i swings…

Lloc: Plaça Mossèn Gaietà Ivern de Mont-roig

Dia: Dissabte, 4 de juny a les 22 h

“El Mas a la llum de la lluna’’. Exposició de Joan Vilà.

De La Masia se n’han escrit llibres i tesis doctorals, sens dubte treballs encomiables de molts anys d’esforç i anàlisi. Aquests estudis, fets per experts, els podríem englobar sota la llum solar de la interpretació oficial. Però no és aquest el camí que explora aquesta exposició. Més aviat en contraposició… imagineu: un artista passejant una nit de lluna plena. De cop, topa amb un mur. Empès per la curiositat i la rauxa s’hi enfila. No es pot creure el que veuen els seus ulls. Un univers fantàstic farcit de simbolismes ocults, però evidents, s’estén davant seu. Donen ganes d’entrar-hi i això és el que fa Vilà. Sense permís, sense condicionats previs, però amb admiració. A la llum de la lluna quan la màgia s’imposa, un altre punt de vista és possible. D’això va l’exposició.

Lloc: Centre  Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia: del 22 d’agost a 7 d’octubre.

 “Paisatges i retrats”. Espectacle escènic itinerant i participatiu

A través de diversos quadres, Joan Miró ens va mostrar la mirada que tenia de Mont-roig, i com el els colors i la matèria d’aquest paisatge van ser fonamentals en l’imaginari creatiu de l’artista. Però, què ens sabem, de Mont-roig? què té, Mont-roig? 

Amb la direcció escènica d’Iban Beltran, aquesta acció escènica itinerant mostrarà l’anima d’aquest entorn a través d’una acció visual i narrativa que donarà espai i veu als habitants i especialment als artistes de Mont-roig. Amb Paisatges i retrats s’obrirà l’ànima i la història del poble, anant a l’arrel que ens permeti conèixer Mont-roig.

Lloc: carrers i places del Casc antic de Mont-roig

Dia i hora: dissabte 17 de setembre de 19 h a 22 h

“Miró a Mont-roig, cartes, paisatge i paraules”. Passejada literària 

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni s’han programat dues visites guiades per l’entorn de Mont-roig. Una passejada literària per descobrir el Miró més íntim a través de les cartes que l’artista va escriure a la seva família i amics, on descriu la seva vida a Mont-roig i al Mas.

Lloc: Centre Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia: Dissabte, 8 d’octubre i diumenge, 9 d’octubre a les 11 h

“Joaquim Gomis retrata Joan Miró i Mont-roig”. Exposició de fotografies

Joaquim Gomis, empresari, promotor artístic, col·leccionista i president de la Fundació Joan Miró entre 1972 i 1975, va ser un dels primers fotògrafs catalans a emprar un llenguatge modern. Gomis va mantenir un estret lligam d’amistat amb Joan Miró durant més de 50 anys, el que fa del seu fons fotogràfic un valuós document sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Joan Miró. L’exposició al Centre Cultural Església Vella recollirà algunes d’aquestes imatges, on es copsa la vida de Miró, del Mas Miró i del poble de Mont-roig.

Lloc: Centre Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia i hora: divendres 14 d’octubre de 2022 a les 19.00h. Fins al 27 de novembre.

“La Masia’ de Joan Miró”. Conferència a càrrec de Roberta Bogoni

El quadre La Masia de Joan Miró (1921-1922) es probablement l’obra més estudiada de l’artista. En l’obra s’hi retrata de manera minuciosa el paisatge i la casa familiar del pintor a Mont-roig del Camp. Aquest entorn rural en què Miró va consagrar la seva vocació artística es va convertir en un món simbòlic paral·lel al real, i aquest és el punt de partida pel desenvolupament d’un llenguatge revolucionari. De tot això en parlarà  Roberga Bogoni, doctora en història de l’art, especialista en art contemporani, Joan Miró i les avantguardes artístiques. 

Lloc: Centre Cultural Església Vella

Dia i hora: dijous, 17 de novembre a les 19.00h

“Sr. Joan, monsieur Miró”. Titelles amb la Cia. Invisible Titelles

Espectacle infantil sobre el jove artista Joan Miró, on descobrirem com arriba al mas que té la seva família a Mont-roig per recuperar-se d’una malaltia. Aquí decideix fer un canvi de vida i dedicar-se al que més li agrada, la pintura. Miró estima molt el paisatge i és un gran observador de la natura que l’envolta. L’artista local Joan Reverté, de la Cia. Invisible Titelles, ens aproparà a la vida del jove Miró des d’un altre punt de vista i per un públic familiar. 

Lloc: Centre Cultural Església Vella de Mont-roig

Dia i hora: dissabte 12 de novembre a les 18.00h 

ACTIVITATS A MIAMI PLATJA

“Pintamúsica”. Espectacle infantil a càrrec de Viu al Teatre

Un quadre blanc, quatre colors i música clàssica en directe són els ingredients principals d’aquest viatge compartit a través de les estacions de l’any. Tres músics, actors i cantants creen una adaptació del quadre Dona i ocells en la nit de Joan Miró. Això és Pintamúsica, una aventura sensorial per escoltar, mirar, interaccionar i jugar per a tota la família.

Lloc: Centre Polivalent de Miami Platja

Dia i hora: dissabte, 9 d’abril a les 18 h

“Alba Armengou Quartet”. Concert especial centenari “La Masia”

Encapçalat per la jove cantant i trompetista Alba Armengou, aquest quartet ens oferirà un concert amb un repertori variat, divers i versàtil que transita per una àmplia varietat d’estètiques musicals que abasten tant la tradició del jazz, des del swing al be bop, com la tradició musical brasilera i el folklore llatinoamericà. 

Lloc: Pèrgola Platja Cristall de Miami Platja

Dia: divendres, 10 de juny a les 22 h

“Tras el rastro de La Masía, Miró y Hemingway”. Trobada literària amb Alex Fernández de Castro.

Trobada literària amb el llibre Tras el rastro de La Masía, Miró y Hemingway on els assistents podran realitzar un col·loqui amb l’autor, Alex Fernández de Castro, al voltant dels passatges d’aquest llibre amb entrevistes de personatges de Mont-roig.

 Lloc: Biblioteca Miramar de Miami Platja

Dia: divendres  7 d’octubre, a les 18.30 h

 “Sabors de Miró”. Jornades gastronòmiques a Mont-roig i a Miami Platja

La cuina no deixa de ser una expressió artística on a través de la creativitat i la imaginació permeten descobrir la cultura, la història i la identitat d’un territori a través dels seus plats. En la celebració de les Jornades Sabors de Miró, que es duran a terme de l’11 al 27 de novembre, es vol donar a conèixer el gust per la gastronomia i la cuina de Joan Miró, una cuina senzilla i tradicional que es podrà degustar a través de les propostes culinàries dels restaurants i establiments gastronòmics del municipi.

Les  elaboracions que s’oferiran estan inspirades amb els productes de la terra i de Mont-roig, productes locals i de temporada, com l’oli d’oliva, les olives arbequines, la garrofa, les ametlles o la carbassa, productes arrelats a la terra i que el connectaven amb l’essència de Mont-roig, com ell sempre deia “Quan viatjo sempre duc al maletí una garrofa de Mont-roig. Mai he perdut aquest contacte amb Mont-roig. M’ha donat la força d’un arbre”. Com a tret de sortida a les Jornades, al Mas Miró es realitzarà el 12 de novembre un showcooking inspiracional amb un cuiner de prestigi que donarà valor a aquesta cuina tradicional i senzilla amb productes del camp arrelats a Mont-roig.

Dia i hora: De l’11 al 27 de novembre de 2022

Lloc: Bars i restaurants de Mont-roig i Miami Platja

I

error: Content is protected !!