La fundació

Creada l’any 2013, la Fundació Mas Miró és una entitat privada sense ànim de lucre que neix amb la vocació de posar en valor el Mas Miró i retre homenatge a la figura de Joan Miró, tornant a fer d’aquesta masia un espai d’inspiració, coneixement i reflexió.

Amb la Fundació Mas Miró es completa el triangle essencial sobre l’artista, començat amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Miró Mallorca.

La missió

La Fundació Mas Miró té com a objectiu la divulgació del vincle entre la vida i l’obra de Joan Miró a través del context que va marcar la seva trajectòria: el Mas Miró i el paisatge que l’acull, a Mont-roig del Camp. Mas Miró vol ser un centre de referència de l’art mironià i de difusió de la cultura i l’art del territori de Mont-roig.

La visió

El mateix Joan Miró va declarar una vegada: “Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”. Mont-roig, com a font d’inspiració, i Mas Miró, com a espai íntim, són llocs on descobrir el vessant més íntim de l’artista. Conèixer i entendre aquest context tan influent en la vida de l’artista permetrà reinterpretar-ne l’obra.

Els valors

Sostenibilitat

“Ens hem d’enganxar a la terra, s’ha d’escoltar el crit de la terra.” – Declaracions a Camilo José Cela, 1957

El profund respecte per la terra i la natura era un tret distintiu de l’artista i un aspecte molt influent en la seva obra. Actualment, qualsevol decisió que es pren des de la Fundació té sempre en compte la repercussió sobre el medi natural.

Accessibilitat

Joan Miró sempre va concebre el Mas Miró com un espai d’acollida d’amics, veïns i familiars, des d’il·lustres artistes que buscaven compartir un entorn tranquil i inspirador fins a pagesos veïns que es reunien a la capella del mas per practicar la seva fe.
Avui, Mas Miró vol obrir les portes als visitants per compartir un espai que dona sentit a tota una obra. Així doncs, l’activitat de la Fundació Mas Miró pretén fer accessible el seu contingut a un públic al més ampli possible: infants, adults, veïns, forasters, experts, etc., intentant sempre conciliar el contingut que s’ofereix amb les expectatives i inquietuds de cada tipus de públic.

Proximitat

“Soc més feliç anant amb suèter i bevent en porró entre els pagesos de Mont-roig que no pas a París entre duquesses en grans palaus i amb esmòquing.” – Declaracions de Joan Miró a Francesc Trabal, 1928
Són moltes les referències de Miró a la importància que donava al vincle amb la terra i amb les seves arrels. A la Fundació concebem la nostra activitat prenent Mont-roig com a epicentre, conscients que el territori defineix l’essència del projecte i que és clau per al seu desenvolupament.

Rigor

Considerem que els arguments justifiquen el valor de les afirmacions. Com en qualsevol investigació, hi ha lloc per a l’especulació, la imaginació i les hipòtesis, però sabem que l’argumentació fidedigna i documentada és clau en un projecte com aquest, que es fonamenta en una realitat contrastada i tangible.

“[…] l’important no és acabar una obra, sinó deixar entreveure que un dia serà possible començar alguna cosa.”

Anotacions de Joan Miró, quadern FJM [1941]

El patronat

El Patronat és l’òrgan de govern i d’administració de la Fundació; la representa i la gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels seus fins fundacionals.

El Patronat està constituït pels hereus de Joan Miró, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró (Barcelona), Miró Mallorca Fundació (Palma) i la Secretaría de Estado de Turismo, així com per representants del territori.

President

Sr. Fran Morancho López

Vocals

Sr. Joan Punyet Miró
Sra. Lola Fernández Jiménez
Sr. Marko Daniel
Sra. Rosa Maria Malet Ybern
Sr. Miquel Anguera i Bru
Sr. Francisco Copado Carralero
Sra. Rosa Ana Morillo Rodríguez
Sr. Xavier Sabaté Ibarz

Secretari

Sr. Josep Maria Coronas Guinart

Equip humà

Elena Juncosa Vecchierini

Direcció

Georgina Coca Llauradó

Coordinació tècnica

Josep Maria Munté

Manteniment

Auriga

Servei Educatiu

Isabel Salazar

Neteja i control de sales

Ester Sabaté

Atenció al visitant

Joan Ortiz

Control de sales

Projecte

Des de la seva creació l’any 2013, la Fundació ha volgut posar uns fonaments sòlids que permetin assolir les expectatives i exigències d’un espai tant rellevant. Per això, donada l’envergadura i l’ambició del projecte, va decidir establir diverses fases d’actuació.

“[…] la trajectòria seguida des de La masia fins a les coses recents respon a una llei natural. Com la llavor que se sembra, que infla la terra abans que surti el petit bri, que a continuació esdevé fulla, més tard arbre, després flor i, finalment, fruit.”

Declaracions de Joan Miró a Manuel del Arco, 1968

El 20 d’abril del 2018, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de l’artista, tindrà lloc l’obertura del Mas Miró al públic, entesa com un punt de partida d’un projecte que s’anirà consolidant per fases.

La intervenció inicial ha estat sobretot de caràcter estructural i de recuperació dels exteriors, així com de condicionament del taller, la masia, la capella, el galliner i el corral, aquest últim com a espai de benvinguda. També s’han dut a terme tasques de documentació, catalogació i investigació sobre el terreny.

No obstant això, resten pendents diverses intervencions a l’edifici, així com la creació de noves infraestructures que s’aniran desenvolupant a mesura que avanci el projecte i sota els paràmetres de viabilitat i sostenibilitat que, en consonància amb els seus objectius, sempre han guiat les accions de la Fundació.

Triangle Miró

El Triangle Miró està configurat per tres indrets, tres paisatges emocionals per a entendre i aprofundir en l’obra i l’esperit de Joan Miró.

Barcelona –la Fundació Joan Miró–, centre de referència per estudiar i contemplar la seva obra, des dels inicis fins al final. Mont-roig, –la Fundació Mas Miró–, les arrels, la terra i la inspiració; punt de partida i origen de la seva obra. I Mallorca, –la Fundació Miró Mallorca–, el taller que sempre havia somiat i tres dècades de creació artística a l’illa refugi.

Barcelona, ​​Mont-roig, Mallorca. Inspiració, arquitectura i art. Tres referents, tres vèrtex d’un triangle imprescindible per a entendre la totalitat de l’obra mironiana.

www.fmirobcn.org / www.masmiro.com / www.miromallorca.com

FUNDACIÓ MAS MIRÓ MONT-ROIG DEL CAMP

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ BARCELONA

FUNDACIÓ MIRÓ MALLORCA

Complicitats i aliances

El projecte de la Fundació troba en els seus col·laboradors el motor per poder desenvolupar la seva tasca. Són diverses les fórmules per sumar-s’hi i així poder formar part d’un projecte que reverteix en benefici del territori. A partir del vostre compromís i la vostra col·laboració amb la Fundació podreu obtenir avantatges en termes de visibilitat i accés exclusiu, entre d’altres.

Suports Institucionals

Si voleu formar part del projecte de la Fundació Mas Miró, us convidem a conèixer-lo. Per saber més sobre les diferents opcions de col·laboració podeu adreçar-vos a [email protected]. Ja tenim el suport de:

Sol España Miró

El desenvolupament de les actuacions que es duen a terme per al bon manteniment i funcionament de la masia es realitzen cofinançades per la Secretaria d’Estat de Turisme, patró nat de la Fundació Mas Miró.

Sol España Miró
Sol España Miró

El projecte d’adequació de Mas Miró per a la seva obertura al públic ha estat cofinançat per la subvenció PO-FEDER 2014-2020 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

La restauració d’alguns mobles i del retrats sobre suport paper i fotografies del Mas Miró ha estat realitzada gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

El projecte de rehabilitació i conservació arquitectónica de Mas Miró, així com l’adequació dels seus interiors com a casa-museu s’han realitzat gràcies als ajuts per a l’execució d’obres de restauració d’immobles de notable valor cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya corresponents als anys 2016-2017 i al trienni 2018-2020.

Generalitat de Catalunya
Diputació Tarragona

Durants els anys 2018 i 2019 la Diputació de Tarragona ha participat en el finançament de l’adquisició de l’equipament que configura l’interior de l’espai d’acollida, ubicat a l’antic corral. Igualment, gràcies al seu suport, s’han pogut dur a terme una sèrie d’actuacions per a la millora en la visita i l’acollida al visitant com són la instal·lació de mobiliari exterior així com d’un audiovisual introductori mapejat sobre les tines de l’antic celler de la masia.

Durant el 2020 la complicitat i el suport de la Diputació de Tarragona ha estat molt important per poder continuar amb les visites i les activitats pedagògiques, així com donar un bon servei d’atenció al visitant.

La programació d’activitats habitual així com la programació pel Centenari de “La Masia” del 2022, han estat subvencionats per la Diputació.

Gràcies a la Fundació Reddis, les escoles rurals, ZER i de màxima complexitat de la comarca del Baix Camp poden gaudir de les activitats escolars de Mas Miró. Una aliança que busca aproximar la cultura i la història als infants i joves del nostre territori més proper.

Amb el suport de la Fundació La Caixa Mas Miró ofereix les seves activitats educatives als centres educatius de màxima complexitat de la província de Tarragona. Aquest projecte d’acció social busca garantir la igualtat d’oportunitats als centres educatius, enfortint la missió de la Fundació Mas Miró de difondre la vida i obra de Miró i el seu lligam amb el territori i el paisatge.

Suport Empresarial

Si voleu formar part del projecte de la Fundació Mas Miró, us convidem a conèixer-lo. Per saber més sobre les diferents opcions de col·laboració podeu adreçar-vos a [email protected]. Ja tenim el suport de:

Sol España Miró

L’empresa Dlimit col·labora amb Mas Miró amb la instal·lació de les catenàries i pals separadors dintre de la casa i el taller. El disseny efectiu i minimalista d’aquests elements s’han convertit en una eina imprescindible pel funcionament de la masia per tal de garantir la protecció dels diferents espais.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

L’empresa Can Juncosa de Palma ha col·laborat amb la Fundació Mas Miró amb la confecció de les reproduccions de les cortines del taller de Joan Miró a partir dels originals conservats, però en un estat molt delicat. També han ajudat a millorar l’experiència del visitant amb la provisió de balancins de fusta com els que antigament tenia la família Miró, on els visitants poden ara descansar i gaudir de l’entorn del Mas de forma relaxada tal com ho feia en el seu temps el mateix artista. Igualment, han proveït els estors al celler i l’espai d’acollida.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

Gràcies a Signo Mas Miró gaudeix d’un photocall d’alta qualitat que presideix l’espai polivalent de l’espai d’acollida.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

El Celler de l’Era col·labora activament amb la Fundació Mas Miró rememorant l’origen de la família paterna de Joan Miró a Cornudella de Montsant, on està ubicat el celler. En nombroses ocasions i celebracions el Mas Miró ofereix el seu excel·lent vi, Bri Blanc de Negre 2019 i Cisco 2019. Els vins de Celler de l’Era prenen també un paper especial en la visita amb tast on es pot descobrir el lligam entre l’obra de Joan Miró amb la cultura del vi. Podreu també trobar els seus vins a la nostra botiga.

Generalitat de Catalunya
Sol España Miró
Mas Vicenç forma part del lligam estret que manté la Fundació Mas Miró amb productors locals, especialment amb sector vinícola del territori. Formant part de la línia d’activitats i de recerca entorn la vinculació de l’obra i vida del Miró amb la cultura del vi, Mas Vicenç col·labora aportant el seu innovador Vi del Vent a la visita amb tast del Mas Miró. Podreu també trobar els seus vins a la nostra botiga.
Generalitat de Catalunya
Sol España Miró

Can Majoral ha creat un nou vincle entre la Fundació Mas Miró i Mallorca. Aquest celler familiar fa cultiu ecològic amb vinyes tradicionals de Mallorca. En la seva primera col·laboració amb Fundació Mas Miró, el celler ofereix el seu vi jove blanc Butibalausí. Els visitants el poden tastar en la visita amb tast i comprar-ho a la Botiga del Mas Miró.

Generalitat de Catalunya

Protectors

Si voleu formar part del projecte de la Fundació Mas Miró, us convidem a conèixer-lo. Per saber més sobre les diferents opcions de col·laboració podeu adreçar-vos a [email protected]. Ja tenim el suport de:

Joan Punyet Miró
Lola Fernández Jiménez
Calder Foundation

Galerie Lelong
Galeria Mayoral
Galerie Gmurzynska

Dolors Junyent
Sabancı University
Isabel Font

Mapfre
Tez Tour

Aliances estratègiques

No podem entendre el Mas Miró com un element aïllat. Som conscients de la rellevància que pren a l’hora d’integrar-lo en el seu context, ja sigui a través de l’artista, de la seva història, del seu origen, de la seva connotació o de la seva arquitectura.

Així doncs, el Mas Miró forma part de les iniciatives següents:

Successió Miró
www.successiomiro.com

Artist’s Studio Museum
www.artiststudiomuseum.org

Grand Tour Catalunya
www.grandtourcatalunya.com

Fundació Joan Miró, Barcelona
www.fmirobcn.org

Miró Mallorca Fundació, Palma
www.miromallorca.com

Cases Icòniques de Catalunya
www.casesiconiques.cat

El Paisatge dels Genis
www.elpaisatgedelsgenis.cat

 

Turimse Familiar
www.act.gencat.cat/dtf/

Reconeixements

La Fundació Mas Miró ha obtingut premis i candidatures en el sector museístic d’ençà la seva obertura.

Premi Bonart 2019

Imprescindibles Canal Reus 2019

Premi AMC 2020

Premi a millor projecte de creació museística, 2020

EMYA 2022

Candidat a millor museu de l’any 2022. Fòrum de Museus Europeus

error: Content is protected !!