La Masia (1921/1922)

Començat a Mont-roig l’any 1921 i acabat a París el 1922, el quadre La Masia de Joan Miró té una importància històrica, cultural i artística, fonamental. Representa dos moments clau en la vida de l’artista. En primer lloc, el tancament de la seva etapa figurativa i el naixement del seu llenguatge únic i universal, l’estil pictòric que més fàcilment identifiquem amb l’artista. En segon lloc, representa el moment en què el vincle entre Joan Miró i el Mas Miró, i, per tant, Mont-roig, quedarà unit per sempre.

Així, amb La Masia l’artista fa un salt en el seu llenguatge artístic cap al Joan Miró que tots coneixem. Aquesta pintura ho canvia tot, per Miró i per la història de l’art. Quan pren la decisió de pintar la façana de la seva masia deixarà palesa la importància que té per a ell aquest espai de Mont-roig, el paisatge i la terra, convertint-lo en una icona universal. Recordem que ell mateix va sentenciar: «Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig». Avui, la seva masia, l’essència de Mont-roig, el seu paisatge i la seva terra, recollides en el quadre, es mostren a la internacional National Gallery of Art de Washington.

Miró considerava La Masia com un resum de tota la seva vida al camp. Des del gran eucaliptus del centre fins a un petit caragol, Miró va voler posar tot allò que estimava d’aquesta terra. Joan Miró és el paradigma de com partint d’una realitat tan concreta i tan local com Mont-roig es pot arribar a ser universal.

La National Gallery de Washington també commemora els 100 anys del quadre de “La Masia”

«La masia fou el resum d’una part de la meva obra i al mateix temps la gestació de la part de la meva obra que devia fer després.»

Joan Miró

 Joan Miró. La masia, 1921-1922. © Successió Miró, 2022.

error: Content is protected !!